Posted on

Blue/white LCD

Is your RetroStone having this display first time you try to boot it?

1- Have you installed the operating system as explained in the tutorial?

RetroStone Tutorial

If yes but you still have the problem, have a look at the questions below and if it does not help, please open a ticket with the answer to the questions :

2- Are you using 8BCraft SD card?
3- Have you formated in FAT32 ? Formating in ExFAT for example will cause crashes/boot problems.
4- Are you waiting for ~10 seconds for LCD to get signal? First 10s it’s expected to have blue/white LCD before signal switch to LCD.
5 – Do you have something connected to USB when that happens? Some power hungry devices might crash the system.
6- With what software have you flashed the OS on the memory card? (did you not just copy paste the .img file on the memory card? This does not work.)

7 – Have you tried to clean microSD with diskpart, format in Fat32, flash again?

8- Is your battery low/empty (LED2 turns ON when low battery)? (LCD starts flipping when battery is low.)

9- Are you using a 5V 1.5A charger? Using a 5V 1A will result in battery charging slowly.

10- What version of Retrorangepi are you using? RetroStone version? SLIM, “SLIM PLUS”, or supremeretrostone version? Latest version?

11- Are you turning OFF from software before switching OFF the switch? RetroStone is a computer, if you hard-shutdown directly with the switch you might corrupt your OS. If you did switch off with switch rather than software and have problem since, please try clean SD card, format and reflash.

12- Have you tried to re-download the Retrorangepi image, just to make sure it wasn’t corrupted while downloading?

13- By chance do you have another microSD card to test if it’s the SD the problem?

14 – Have you tried with another computer? Some people report that it was the issue (probably the SD card reader that was making errors while writing or something like this)